SPIJKERS & VAN BRUMMELEN

 ASSESSMENTS - LOOPBAANPSYCHOLOGIE - COACHINGREGELINGEN & SUBSIDIES

Belastingaftrek particulieren loopbaanadvies
Bijna alle kosten voor loopbaanbegeleiding zijn aftrekbaar, alleen reiskosten niet. Er is een drempel van €250,-. De kosten zijn alleen aftrekbaar als ze daadwerkelijk betaald zijn in het jaar waarover de belastingaangifte wordt gedaan. Het is dus belangrijk de nota in één belastingjaar te betalen, anders wordt er tweemaal rekening gehouden met de €250,- drempel!

Belastingaftrek werkgevers & ZZP'ers
Voor werkgevers geldt dat loopbaancoaching valt onder gerichte vrijstellingen. Het bedrag is fiscaal aftrekbaar als zakelijke uitgave. Voor ondernemers en ZZP’ers kunnen de kosten als ondernemerskosten worden meegenomen. 

Meer informatie over de mogelijkheden wat betreft belastingaftrek bij loopbaantrajecten is uiteraard te vinden op de site van de Belastingdienst.

Naast de tijdelijke regeling "NL leert door' van de overheid zijn er tevens andere regelingen die er voor kunnen zorgen dat de aangeboden trajecten (deels) vergoed worden. Enkele voorbeelden staan hieronder beschreven.

Scholingsbudget in CAO

In veel CAO's is al een opleidingsbudget of ontwikkelbudget opgenomen. Dus ook voor jou als werknemer. Soms draag je hier al aan bij door een kleine aftrek per maand op je salaris.

De mensen die het meeste baat hebben bij bijscholing zijn helaas vaak ook de mensen die er het minst gebruik van maken. Denk aan flexwerkers of werkenden in krimpberoepen. Zij lopen het hoogste risico werkloos te worden of langdurig te blijven.

Informeer eens bij je werkgever of de afdeling HR wat voor jou de mogelijkheden zijn. Het ontwikkelbudget kun je gebruiken voor een passende opleiding, cursus, training of andere scholingsactiviteit om jezelf verder te ontwikkelen. Het doel is om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Scholingsbudget

Een opleiding, cursus of loopbaancoaching is vanaf 2021 niet meer aftrekbaar van de belasting. In plaats daarvan krijgen Nederlanders een scholingsbudget. De overheid wil dat alle Nederlanders in 2021 een scholingsbudget krijgen van €1.000,- of €2.000,- per jaar. Het doel is dat 200.000 mensen zich daarmee jaarlijks gaan bijscholen. Dit budget kan bij het UWV worden aangevraagd.

Het scholingsbudget wordt ook wel STAP-budget of Ontwikkelbudget genoemd. Het beschikbare bedrag is bij uitstek geschikt en bedoeld om je te blijven ontwikkelen. Het geld kan worden gebruikt om beter te worden in je werk. Veel werkgevers vergeten werknemers te informeren over de mogelijkheden van scholing of loopbaanbegeleiding. Je doet er daarom verstandig aan zelf het initiatief te nemen. Het scholingsbudget is namelijk beschikbaar voor iedereen die werkt, in welke functie of sector je ook actief bent; en niet direct met het idee om een andere werkgever te vinden. Veel mensen willen zich in hun eigen werk blijven verbeteren.
E-mailen
Bellen